Alles over… herensokken

Sokken, kleding die aan de voet gedragen wordt. Al voordat men schoenen ging dragen, droog de mensheid al sokken. Deze sokken waren niet hetzelfde als de sokken die we tegenwoordig dragen, maar ze hadden wel dezelfde functie. Bescherming tegen wrijving (die al dan niet veroorzaakt werd door schoenen) en het warmhouden van de voeten. Officieel horen sokken tot net over de enkel te komen. Sokken die onder de enkel reiken, noemt men geen sokken maar enkelsokken. Sokken die tot ver over de enkel reiken worden kousen of kniekousen genoemd.

Materiaal

De eerste sokken werden van dierenhuid gemaakt maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Sokken kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, waaronder katoen, nylon, wol en zijde. Er zijn zelfs sokken van schapenwol, alhoewel deze sokken geitenwollen sokken genoemd worden. Elk materiaal heeft een andere eigenschap. Wol, bijvoorbeeld, kan veel vocht opnemen en blijft lang een mooie kleur houden. Katoen wordt redelijk snel dof maar gaat weer langer mee dan wol. Kunstmatige materialen, zoals nylon, nemen eigenlijk nauwelijks vocht op, wat handig is na het wassen maar minder geschikt is wanneer u voor lange tijd schoenen moet dragen. Bij het kopen van sokken is het dus belangrijk om te kijken naar uw behoeften en de gebruikte materialen. Let op: wol, latex en nylon kunnen huidirritaties veroorzaken. Als u gevoelig bent voor een van deze materialen, controleer dan altijd de verpakking.

Soorten

Zoals hierboven beschreven staat, er zijn verschillende soorten sokken. De bekendste zijn: enkelsokken, sportsokken, hardloopsokken, sneakersokken, kindersokken, anti-slipsokken, wandelsokken en anti-zweetsokken. Alle termen worden door elkaar gebruikt, al zijn er wel wezenlijke verschillen. Sportsokken wordt vaak als aparte term gebruikt, maar sportsokken is een overkoepelende term voor onder andere hardloopsokken, voetbalsokken en wandelsokken. In principe maakt dit niet uit, zo lang u maar sokken draagt die goed passen, van goede kwaliteit zijn en u de perfecte comfort bieden.

Totaaloverzicht hippe, trendy en stijlvolle sokken heren mei 2018.

Sokken, het kledingstuk dat in de winter vaak het meest gewaardeerd wordt ondanks dat het kledingstuk meer doet dan uw voeten warmhouden. Sokken zijn allerlei soorten en maten te vinden en ook de materialen waarvan sokken gemaakt zijn lopen uiteen. Sokken horen altijd goed om de voet te zitten, niet te los of te strak, zodat blaren worden voorkomen. In principe is elke sok goed voor u, zolang ze maar goed passen en comfort bieden. Heeft u speciale sokken nodig, bijvoorbeeld wandelsokken voor een lang wandeltocht? Dan wordt aanbevolen om naar een sportwinkel te gaan, zodat u net dat beetje extra comfort heeft tijdens het wandelen.