De anatomie van het overhemd

Velen denken dat overhemden, ongeacht het merk of de pasvorm, in de basis hetzelfde zijn. Maar niets is minder waar. Niet alleen de verhoudingen, maar ook de keuzes voor details, of juist de keuze om details weg te laten, maken elk shirt uniek. En dan hebben we het nog niet eens over de stoffen, knopen, etc……

Om het shirt eens beter te leren kennen, gaan we in op de anatomie van het dress shirt, het zakelijke of formele overhemd. Daarbij kijken we naar enkele specifieke onderdelen dat een overhemd kan bevatten. Met de nadruk op ‘kan’, want zoals bij vele creaties geldt ook hier de kunst van het weglaten (less is more …). Natuurlijk is e.e.a. aan smaak en voorkeur onderhevig, maar in grote lijnen bevat elke dress shirt deze onderdelen.

De voorzijde van het dress shirt (= formeel overhemd)

 

1. De Boord (of kraag) van het overhemd

Dit is het meest belangrijke onderdeel omdat het de grootste invloed heeft op de totale uitstraling van het shirt. Een scherp weggesneden boord is bijvoorbeeld veel moderner dan een klassieke en puntige boord. De keuzes in boorden laten we nu achterwege aangezien dat er teveel zijn. Wij prefereren de scherp weggesneden Italiaanse cut away en de klassiekere widespread boord. Andere varianten zijn de botton down, vadermoordenaar, klassieke boord of straight point …….

2. Yoke

Dit is het schouderstuk, dat deels aan de voorzijde, maar voornamelijk aan de achterzijde zichtbaar is en de schouderpartij accentueert. Een variant is de split-yoke, waarbij er in het midden (aan de achterzijde) een naad van boven naar beneden loopt.

3, 4, 5. Mouw + Sleeve plackets + Manchet

Onderaan de mouw vinden we de manchet. Naast de gebruikelijke arrow cuff (ook wel squared genoemd) zijn er ook ‘straight cuffs’ of ’rounded cuffs’. Maar ook een dubbele voor het dragen van manchetknopen, de zogenaamde french cuffs.
De sluiting op de manchetten worden ook wel sleeve plackets genoemd. Het is als het ware een stukje stof dat genaaid is op de mouw, aansluitend op de manchet. Een stijlvol detail!

6. Placket front

Dit is de sluiting aan de voorkant van het shirt waarin de knopen worden gestoken. De stof is omgeslagen en vastgestikt. Een luxe variant is de ‘plain front’ waarbij de stiknaad niet zichtbaar is. Bij een ‘fly front’ is er een extra strook die over de knopen valt waardoor deze dus niet zichtbaar zijn.

De achterzijde van het dress shirt

7. Darts

De darts zijn de coupenaden om daarmee een slanke pasvorm (slim fit) te realiseren en tevens te accentueren. Dit geeft een elegante look en maakt het achterpand ook interessanter. Daarbij is het van oudsher een kenmerk van de traditionele Italiaanse kleermaker.

8. Tail cut

De gehele onderkant, vanaf de middel.

9. Hem

De afgezoomde onderkant van het shirt.

Andere onderdelen van een dress shirt kunnen zijn:

Hang-loop: Een speels haakje op de yoke waaraan het shirt opgehangen kan worden. Dit wordt (gelukkig) niet veel meer toegepast aangezien het niet past bij de stijlvolle uitstraling.

Side pleats: Dit zijn vouwen in de stof die de schouderpartij benadrukken.

Borstzakje: Een overbodig stukje stof dat ons insziens niet op een dress shirt thuis hoort.