Dress codes … wat is wat?

Met de feestelijke decembermaand voor de deur worden we geconfronteerd met allerlei dress codes en elke keer is het weer onduidelijk wat die nu exact inhouden. Daarom, voor eens en altijd, een uitleg van de meest voorkomende. Zodat je geen flaterfiguur slaat, of dat de deur zelfs voor je gesloten blijft ….

Black tie

De meest bekende dresscode is toch wel black tie. Als dit op de uitnodiging vermeld staat, wordt er van de mannen verwacht (lees: geëist) dat zij in een klassieke smoking komen, compleet met strikje en hagelwit hemd. Als je dit doet, doe het dan goed en zorg ook voor zwarte schoenen en dito kousen. Zo vaak komt het immers ook niet voor dat je in een smoking kunt lopen.

White tie

White tie gaat nog een stapje … De gelegenheid zal dan ook aanzienlijk formeler zijn. Bij white tie worden er namelijk mannen in rokkostuums verwacht. Al het andere voldoet niet. Een rokkostuum is een kostuum dat wordt gedragen op formele bijeenkomsten en feesten, maar ook bij ceremoniële gebeurtenissen. Het rokkostuum is het chicste dat de man kan dragen en bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk:

  • – zwarte jas met scherpe punten en lange panden
  • – een gesteven hemd met opstaande boord
    – een wit vest
    – witte vlinderdas
    – zwarte broek met bies aan de zijkant
    – accessoires om de look af te maken: witte pochet, zwarte lakschoenen, witte handschoenen, witte sjaal, zakhorloge (geen klokje om de pols!)

Tenue de ville

Deze stijl is netjes en wordt vaak bij recepties gebruikt. Mannen gaan in een twee- of driedelig pak, bij voorkeur in het zwart of donkerblauw, met een (effen) das.

Cocktail

Bij ‘cocktail’ kunt u gerust ademhalen … U heeft, in tegenstelling tot de zojuist genoemde, namelijk meer vrijheid. Kort gezegd komt het hier op neer: een strak pak in donkerblauw of zwart met wit overhemd. Eventueel aangevuld met een das. Natuurlijk kunt u ook nog kiezen voor manchetknopen en een mooi pochet.

Casual

Deze dresscode wordt gebruikt bij informele gelegenheden. Een nette jeans of chino met een slank gesneden shirt en een paar goede Italiaanse stappers. Het woord ‘verzorgd’ is hier van toepassing. Afhankelijk van de locatie en het karakter van het feest is het mogelijk wat ‘uitbundiger’ of juist ‘ingetogener’ met de kleuren en motieven (van bijvoorbeeld het overhemd) om te gaan.

Smart casual

De variant op ‘casual’ is ‘smart casual’ en wat formeler; zo kunt u het beste een jasje op het hemd dragen. En vervang de jeans door een goede katoenen broek. De das is niet nodig.

Als het je toch niet helemaal duidelijk is wat de gastheer of -vrouw bedoelt met de dresscode, neem dan gewoon contact met hem of haar op; zo ga je een stuk zekerder naar het feest, de receptie of ceremonie toe.

Welke dress code het ook gaat worden ….. Veel plezier!